Resmi Gazete'de yayınlanan karara göre binek araç Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) matrahları değişti. Vatandaşlar yapılan düzenlemenin ardından sıfır araçların fiyatlarında nasıl bir değişikliğin olduğunu merak ediyor. ÖTV düzenlemesini otomotiv sektörünün önde gelen isimlerinden biri olan İrfan Topçu'ya sorduk. İrfan Topçu yapılan düzenleme ile sıfır araçlarda indirim olduğunu fakat her aracı kapsamadığını belirtti. 
Resmi Gazete'de bugün yayınlanan ilana göre ÖTV matrahları değişti. Yapılan düzenlemenin ardından vatandaşlar sıfır araç alımlarında ne gibi bir değişiklik olduğunu merak ediyor.  Cumhurbaşkanı kararına göre 45'lik ÖTV dilimindeki matrah limiti 85 bin TL'den 92 bin TL'ye yükselirken, yüzde 50'lik ÖTV dilimindeki matrah limiti ise 130 bin TL'den 150 bin TL o k belirlendi.
Karara göre motor silindir hacmi aralıkları özel tüketim matrahları esas alınarak yeni bir düzenleme yapıldı. Yayımlanan karar doğrultusunda 1600 cm3 silindir hacmine kadar, yüzde 45 ÖTV dilimindeki matrah limiti 85 bin liradan 92 bin TL'ye çıkarıldı.  Matrah limiti 85 bin lirayı aşıp 130 bin lirayı geçmeyen ve yüzde 50'lik ÖTV limitinde yer alan motorlu araçların yeni matrah limiti ise 92 bin–150 bin TL arasına yükseltildi.
Motor silindir hacmi 1600 cm3'ü geçen, 2000 cm3'ü geçmeyen binek otomobillerde ise vergi matrahı 85 bin–135 bin TL aralığından 114 bin–170 bin TL aralığına yükseltildi. Söz konusu araçlarda uygulanan yüzde 45, yüzde 50 ve yüzde 80'lik ÖTV dilimleri korundu.

"Çip Sorunu Çözülmezse İkinci Elde Yine Yükseliş Olur"

İlimizde otomotiv sektörünün önde gelen isimlerinden biri olan İrfan Toplu yapılan düzenlemeyi haber merkezimize değerlendirdi. Resmi Gazete'de yayınlanan kararla birlikte sıfır araçlarda indirim olacağını söyleyen Topçu düzenlemenin tüm araçları kapsamadığını belirtti. Piyasada indirim olan araç ulaşılmasının zor olacağına değinen  Topçu; "Şuan hiç bir bayide piyasa arzına temin noktasında sıfır araç yok" dedi. İrfan Topçu yapılan düzenlemenin ardından 300 bin liralık aracın 250 bine geri geldiğini belirterek, söz konusu düzenlemenin yetersiz olduğunun vurguladı.  Çip sorununun çözülmesi gerektiğini vurgulayan İrfan Topçu ,pandemi nedeni ile üretimine ara verilen çiplerin şuanda kısıtlı o k üretildiğini aktararak "Çip sorunu çözülmezse yine ikinci elde yine yükseliş olur." ifadelerini kullandı.