Sosyal medya gelirlerinin vergilendirilmesi ile ilgili Karabük Defterdarı Osman Koçaş Karabük Derin Haber'e özel açıklamalarda bulundu. Koçaş yaptığı açıklamada sosyal medyadan gelir elde eden sosyal medya içerik üreticilerinin yapılan yeni düzenleme ile birlikte kolay bir şekilde gelirlerini alabileceklerini ve sosyal medyadan gelir elde eden içerik üreticilerinin kazançlarını resmi o k vergilendirmesi gerektiğini vurguladı.  1 Ocak 2022 itabari ile sosyal medyadan gelirlerinin vergilendirilmesi ile ilgili yapılan düzenleme yürürlüğe girdi. Yapılan düzenleme ile birlikte içerik üreticileri bağlı oldukları illerin vergi dairesine yada internet üzerinden başvuru yaparak istisna belgesi alması gerekiyor. Yapılan düzenlemeye göre 2022 yılı için kazançlarda 880 bin lirayı aşmayan yüzde 15 stopaj ödenecek. Fenomenlerin bu düzenlemeden yararlanması için Türkiye'de kurulu bankalardan istisna belgesi ile hesap açması gerekiyor. Bununla beraber vergi dairelerine başvuran mükelleflerin aldıkları istisna belgesi ile SGK kurumlarına dilekçe vererek Bağ-Kur kayıtlarını sildirebileceği bilgisine ulaşıldı.

Karabük Defterdarı Osman Koçaş Karabük Derin Haber'e yaptığı açıklama da söz konusu düzenleme ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Osman Koçaş yaptığı açıklamada ;"Gelir vergisi kanununda güzel bir düzenleme yapıldı. Bir ekonomik faaliyet var ve bu faaliyet neticesinde bir gelir elde ediliyor ise bu gelirin mutlaka vergilendirilmesi gerekir. Bundan hareketle Gelir İdaresi Başkanlığı son zamanlarda gündemde olan internet üzerinden sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden elde edilen gelirler dikkat çekti ve vergisel düzenleme yapma gereği duyuldu." ifadelerini kullandı. " width="560" height="315" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"> Koçaş açıklamanın devamında yapılan düzenleme ile sosyal medya platformları üzerinden elde edilen gelirlerin istisna kapsamına alındığını belirtti. İstisna kapsamına alınmasının vergiden muaf tutulması anlamına gelmediğine dikkat çeken Koçaş söz konusu yasa ile fenomenlerin kayıt altında tutulmasının sağlandığını belirtti.

İçerik Üreticileri İstisna Belgelerini Nasıl Alacak?

Karabük Defterdarı Osman Koçal içerik üreticilerinin istisna belgesi a k muhasebe defteri tutmadan, bankadan kolay bir şekilde kazançlarını alabileceklerini belirtti. Koçaş istisna belgesinin alınması için vergi dairelerine başvurulmasını gerektiğini ifade etti. Koçaş; "İkemaetgahının bulunduğu yerde ki vergi dairesine başvurarak istisna belgesi alacak. Diyecek ki, ben bu tür faaliyette bulunuyorum ve dolayısı ile bana istisna belgesi verin. Vergi dairesine başvurduğu zaman bu kişinin eğer mükellefiyet kaydı var ise mükellefiyet ile ilgili görevlerinin bu yeni talep ettiği hususla uyumlu olup olmadığına bakılıp, incelenip ondan sonra bir mükellefiyet tesis edilecek. Bu istisna belgesini aldıktan sonra bulunduğu yerdeki herhangi bir banka veya özel finans şirketlerine giderek burada hesap açılıyor. Bu banka hesap açarken bu amaçla bu hesabın açılması gerektiğini bilmesi gerekiyor. Bu hesap açıldıktan sonra bu kardeşimiz tekrar ilgili belgesini vergi dairesine ibraz ederek ben şu bankada bu amaçla bu hesabı açtım. Bundan sonra bu faaliyet neticesinde elde edeceğim kazançlar bu hesaba yatıralacak diye bize bildirmesi lazım. " dedi.

İçerik Üreticileri Nasıl Vergilendirilecek?

İstisna geliri o k tutulan sosyal medya gelirlerinin vergilendirilmesi süreci hakkında bilgiler veren Koçaş içerik üreticilerinin kazandığı ücretlerden yüzde 15 vergi alınacağını ifade etti. Koçaş açıklamasında; "Bu kardeşlerimiz açılan banka hesaplarına yatırılacak bu tahsilatlar banka kendilerine ödeme yaparken yüzde 15 oranında kesinti yapacak. Demek ki istisnanın esprisi banka şubelerince bu kişilere bu tür ödemeler yapılırken kaynaktan kesinti yapacak ve geri kalan ödemeyi gerçekleştirecek. Bu kardeşlerimiz bu tür faaliyetlerini bildirmezlerse bu durumda istisnadan yararlanamayacak ve normal ticari bir faaliyetmiş gibi vergilendirilecektir. " ifadelerini kullandı.

Karabüklü İçerik Üreticileri Başvurularını Gerçekleştirdi

Karabük'te bulunan içerik üreticilerinin Karabük Defterdarlığına başvurarak söz konusu düzenlemeden yararlandığını belirten Osman Koçaş sosyal medyadan gelir elde ettiği halde başvuruda bulunmayan kullanıcıları uyardı. Koçaş; "Burada dikkatini çekmek istediğim kişiler bu istisna kapsamında kazanç elde etmiş olmasına rağmen bize başvurmayanlar. Onları buradan uyarmak istiyorum. Aksi takdirde vergisel cezalarla karşılaşabileceklerdir." ">şeklinde konuştu.

Yapılan Düzenlemeden Yararlananlar Sigorta Ödeyecek Mi?

Öte yandan vergi dairelerine başvuran mükelleflerin otomatik o k Bağkur kayıtlarının oluştuğu öğrenildi. İstisna düzenlemesinden yararlanan mükellefler Sosyal Güvenlik Kurumuna borçlanmamak için, vergi dairelerinden aldıkları istisna belgesi ile SGK kurumlarına dilekçe yazarak Bağkur kayıtlarını sildirebilecek.