PANN - STARS Teleskobu incelemelerinde Karabük Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde buluanan Karabük Bilim ve Sanat Merkezi öğrencileri yer almaya hak kazandı. Ulus rası Asteroit keşif kampanyasının ulusal ayağında Bilsem Öğretmeni Kemal Ersay iki öğrencisi ile kurduğu "karabükbilspace" takımı ile uzayda keşif yapacak. Türkiye'de sadece 3 okulun katılım hakkı elde ettiği keşfe Karabük Bilim ve Sanat Merkezi ikinci kez katılmayı başardı. 

Karabük Bilim ve Sanat Merkezimiz Türkiye' de sadece 3 okulun katılım hakkı elde ettiği Ulus rası Asteroit keşif kampanyasının ulusal ayağına Bilsem Öğretmeni Takım Lideri Kemal Ersay ve 2 öğrenciden oluşan " karabükbilsemspace " ismini verdikleri takımları ile kabul edildi.

Bu kapsamda Karabük Bilim ve Sanat Merkezi öğrencileri Hawaii adalarında bulunan PANN-STARS Teleskobu gözlemlerinden gelecek görüntü setlerini inceleme fırsatı bulacaklar. Geçen sene ülkemizden katılan 15 okuldan biri olan keşif kampanyasına bu sene de 3 okuldan biri o k katılmayı başaran Karabük Bilim ve Sanat Merkezi uzay araştırmaları kapsamında çalışmalarına başarılı bir şekilde devam ediyor.

Söz konusu keşif projesi ile öğrencilerin içinde yaşadığımız evreni daha iyi tanıması ve uzay yaşamı konusunda merak uyandırması hedefleniyor. Bununla bereber proje çalışması ile öğrenciler hiç keşfedilmemiş Asteroitleri de keşfetme imkânı buluyor. Ayrıca Ulus rası Asteroit Keşif Kapmyası'na katılmaya hak kazanan öğrenciler çalışmalarının ardından NASA tarafından sertifika alacak.

"Karabükbilsemspace Takımımıza Başarılar Diliyorum"

Karabük Bilim Sanat Merkezimizin böylesi bir çalışma içinde bulunmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren İl Millî Eğitim Müdürü Nevzat Akbaş "Öğrenme merak ile başlar. Karabük Bilim Sanat Merkezimiz gerek projeli çalışmalarında gerekse öğrencilerimizi ileri öğrenmeye sevk ederek, onlarda merak uyandıran atölye çalışmalarına büyük bir hızla devam ediyor. Son günlerde bu ve benzeri çalışmaların hız kazandığına şahitlik ediyor ve yürekten destekliyoruz. Kurum Müdürümüz nezdinde tüm ekibi kutluyorum. Karabük eğitimine katma değer katan her adım bizler için son derece önemlidir. Geçtiğimiz yıl da Kurumumuz yine NASA ile yaptığı bir çalışma sonucu ödüle layık görülmüştür. Projeli çalışmaların neticelerini almaya başladık, okulumuzu kutluyor ve " karabükbilsemspace " takımımıza başarılar diliyorum." dedi.

PANN-STARS Teleskobu

PAN STARS Teleskobu Nedir?

Pan-STARRS, Astronomi Enstitüsü'ndeki en büyük tek araştırma projesidir. İlk teleskop olan Pan-STARRS1 (PS1), Maui Adası'ndaki Haleakala zirvesinin yakınında bulunan 1,8 metre çapında bir teleskoptur. Neredeyse 1,4 milyar piksel ile dünyanın en büyük dijital kamerası ile donatılmıştır. Benzer bir teleskop olan Pan-STARRS2 (PS2), PS1'in bitişiğinde inşa edilmiştir. Neredeyse 1,5 milyar piksel ile benzer, ancak biraz daha büyük bir dijital kameraya sahiptir. Pan-STARRS teleskoplarının çalışması çoğunlukla NASA Yakın Dünya Gözlem Programı tarafından finanse edilmektedir. PS1, her gece yaklaşık 1.000 karelik gece gökyüzünü gözlemler ve yaklaşık bir saatlik bir süreye yayılan dört pozlama dizisi kullanarak gözlemler. Görüntüler birbiriyle karşılaştırılir ve bir saatlik süre boyunca hareket eden nesneler tanımlanır. Dünya'ya Yakın Nesneler olma ihtimalini yüksek kılan olağandışı hareketlere sahip nesneler hemen Minor Planet Center'a bildirilir ve dünya çapında bir teleskop ağı, yörüngelerini ve boyutlarını belirlemek ve bunlardan herhangi birinin Dünya için bir tehdit oluşturup oluşturmadığını belirlemek için bu Yakın Dünya Nesnesi adaylarının ek gözlemlerini elde eder. Diğer tüm hareketli nesnelerin konumları ve parlaklıkları da genellikle gözlemden sonraki 12 saat içinde Minor Planet Center'a bildirilir. Pan-STARRS1, dünyanın önde gelen Yakın Dünya Nesnesi keşif teleskobudur. Şu anda daha büyük Yakın Dünya Nesnelerinin yarısından fazlasını keşfeder (çapı > 140 metre). Pan-STARRS1, 2014'ten bu yana her yıl keşfedilen tüm yeni kuyrukluyıldızların yarısından fazlasını keşfederek yeni kuyrukluyıldızları keşfetmede de oldukça etkilidir. Teleskop, IFA'nın Maui'deki İleri Teknoloji Araştırma Merkezi'nden işletilmektedir. Teleskoptan alınan görüntüler, analiz için güçlü bir bilgisayar kümesine yüksek hızlı veri bağlantısıyla aktarılır. Kaynak: https://www.ifa.hawaii.edu  (Erişim Tarihi: 29.01.2022)