Karabük Valiliği İl Yazı İşleri Müdürlüğü AB ve Dış İlişkiler Bürosu tarafından hazırlanan “Gezici Sağlık Tarama Aracı Temini Projesi” Japonya hükümeti tarafından desteklenmeye uygun projeler arasında yer aldı. Japonya'nın da desteği ile proje 8 Mart tarihinden itibaren ilimizde uygulanmaya başladı.  8 Mart tarihinde Japonya Ankara Büyükelçisi Suzuki Kazuhiro ile Karabük Valisi Fuat Gürel’in imzaladığı sözleşme kapsamında Japonya Hükümeti söz konusu proje için 75 bin 225 dolar destek sağladı. İl Özel İdaresi, İl Sağlık Müdürlüğü ortaklığında hazırlanan proje Japonya Büyükelçiliği’nin ‘’Yerel Projelere Hibe Programı’’'na Karabük Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Müdürlüğü adına sunuldu. Gezici Sağlık Tarama Aracı Temini Projesi ile Karabük sınırları içerisinde bulunan mahalle ve köylerde kaliteli sağlık hizmeti uygulanacak. Proje ile herhangi bir sağlık kuruluşuna gitmekte zorlanan vatandaşlarımıza ulaşı k tedavilerinin yapılması sağlanacak. Karabük İl Sağlık Müdürlüğü’nün verilerine göre;
  • Karabük Merkez ve Köylerinde 735
  • Eskipazar Merkez ve Köylerinde 65
  • Eflani Merkez ve Köylerinde 69
  • Ovacık Merkez ve Köylerinde 12
  • Safranbolu Merkez ve Köylerinde 272
  • Yenice Merkez ve Köylerinde 188 olmak üzere toplamda bin 341 vatandaşımız engelli ya da yatağa bağımlı o k yaşamlarını sürdürüyor.
Gezici Sağlık Tarama Aracı projesi dezavantajlı vatandaşlarımızın yaşadıkları yerde sağlık hizmetlerinden faydalanması sağlanacak. Özellikle hastanelere ulaşmakta maddi o k ya da ulaşım kısıtlılığı bakımından zorluk yaşayan vatandaşlarımız için proje önemli yarar sağlayacak.

Gezici Sağlık Tarama Aracı Erken Teşhis ve Tedavi İmkanı Sunuyor

Bununla beraber Gezici Sağlık Tarama Aracı vatandaşlarımızı sağlık taramasından geçirerek erken teşhis koyma fırsatını da elde edecek. Ağır sanayi bölgesi olan ilimizde özellikle merkeze bağlı köylerde yaşayan, demir çelik fabrikalarından emekli olan ve fabrikaya yakın yerleşkelerde yaşayan vatandaşlarımızda;
  • Solunum Yetmezliği,
  • Akciğer Kanseri
  • Astım-KOAH gibi hastalık yakalanma olasılığının fazla olması nedeni ile merkeze bağlı köylerde tarama hizmetleri gerçekleştirilecek.
İl Sağlık Müdürlüğü tarafından hazırlanan olan plan çerçevesinde Gezici Sağlık Tarama Aracı erken teşhis ve tedavi sağlamak için rutin taramalar yapılacak.

Proje İle Toplumun Her Kesimine Kaliteli Sağlık Hizmeti Sağlanacak

Sağlıkla ilgili yeterli bilgiye fiziksel bütünlüğe sahip olmayan mülteci, sığınmacı, engelli, yatalak ve yaşlı durumunda kadın, erkek ve çocuklar olmak üzere toplumun her kesimine yerinde sağlık hizmetleri sunulacak. Yapılan sağlık taraması sonrasında ileri tetkik ve tedavi için bir sağlık kurumuna sevk edilmesi gereken vatandaşlar için ise doğrudan yönlendirme yapılıp, hastaların randevuları alınacak. Olağan üstü durumlarda ihtiyaca binaen Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ile İl Sağlık Müdürlüğü ortaklığıyla Gezici Sağlık Tarama aracının kullanımı mümkün olacak. Karabük Valiliği projenin hayata geçmesinde katkı sağlayan Japonya Hükümeti'ne ve Japonya Ankara Büyükelçiliği'ne teşekkür etti.