Karabük Eğitim Bir Sen Şube Başkanı Zeki Öz Öğretmenler günü nedeni ile basın bildiri paylaştı. Öz paylaştığı basın bildiriminde eğitim çalışanlarının sorunlarına dikkat çekerek öğretmenler için meslek kanunu talebinde bulundu. Eğitimin insan hayatı için önemli olduğuna ve vazgeçilmez olduğuna dikkat çeken Başkan Zeki Öz öğretmenlik mesleğinin önemine değindi. Başkan Öz konuşmasının devamında öğretmenlik mesleğinin önemine değinerek, “çocuklarımızın şuur sermayesini artırma, bilgi haznesini büyütme, idrak zeminini güçlendirme, hikmeti keşfetme, hakikate ulaşma konusunda beşerin insanlaşması ve bireyin uzmanlaşması yolculuğunda hem rehber hem de rol modeldir. Bu vasıf, öğretmenlik mesleğinin tarih boyunca önemli ve değerli kabul edilmesinin de başlıca sebebidir.” Dedi. Öğretmenlik mesleğinin eğitimde örnek gösterilen diğer ülkeler de gibi müstakil bir meslek kanununa kavuşturulmasının önemli olduğunu ifade eden Zeki Öz bu hususun ötelenmemesi gerektiğini ifade etti. Başkan Öz, “Mesleğin hak ettiği şekilde tanımlanması, sosyal zeminde öğretmenlerin itibarının, haklarının korunması ve artırılması, yönetmeliklerle, genelgelerle oluşan görev, yetki, ehliyet, liyakat noktasındaki dağınıklığın giderilmesi için meslek kanununun ivedilikle yürürlüğe konulması gerekmektedir. “ ifadelerine yer verdi.

“Hukuki Açıdan Boşluk, Mesleki Açıdan Yoksunluktur”

Öğretmenlik meslek kanunun olmaması hukuki açıdan öğretmenlerde hukuki bir boşluk oluşturduğunu iddia eden Zeki Öz 1 milyon 200 bin öğretmenin mağdur olmamasını istedi. Eğitim Sen Karabük Şube Başkanı Zeki Öz açıklamasının devamında kanunun içeriği hakkında da bilgiler verdi. Öz, yapılacak olan söz konusu kanunun ulus rası standartları uygun kariyer mesleği niteliği taşıması gerektiğini ifade etti. Zeki Öz yasa hakkında “Öğretmenin etkinliğini artıracak, itibarını yükseltecek hükümler içermelidir. Meslek kanununun yapılması için gereken talep de yazılması için gereken birikim de var. Bundan sonra bir tek şeye ihtiyaç var. O da kanunun çıkarılmasını hızlandıracak irade. Bizler Türkiye’nin bütün illerinden hep birlikte o iradeyi harekete geçirmek için sesleniyoruz: Meslek kanunumuzu istiyoruz, daha fazla beklemek istemiyoruz.” İfadelerine yer verdi.

“Yüksek Performans Gösteren Eğitim Sistemlerin Çoğunda Öğretmenlere Yüksek Maaş Veriliyor”

Eğitim Bir Sen Karabük Şube Başkanı Zeki Öz açıklamasının devamında PİSA verilerine değindi. Öz PİSA verilerinde yüksek performans gösteren eğitim sistemlerinde öğretmenlerin yüksek maaş aldığına değindi. Sözleşmeli ve ücretli öğretmenlik gibi haksız ve çözüm yerine sorun üreten uygulamaları ortadan kaldırmayan bir düzenlemenin meslek kanunu niteliği kazanamayacağına inanıyoruz. Başkan Öz Öğretmenler Günü dolayısı ile yayınladığı mesajın son bölümünde şu ifadelere yer verdi; “Eğitim çalışanlarımız, yılda bir gün övgü cümleleriyle geçiştirilen anma günlerini beklemiyor. 24 Kasım’da öğretmenlerimize verilebilecek en büyük müjde, haklarını koruyup geliştirecek, çalışma şartlarını iyileştirecek, uğradıkları şiddeti önleyecek, sorunlarına çözüm üretecek ve mesleklerinin itibarını hak ettiği yere taşıyacak bir içerikle Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun TBMM gündemine getirilmesidir. Zaman, vaatleri gerçeğe dönüştürme, hedefleri sonuca ulaştırma zamanıdır. Eğitim-Bir-Sen o k, bu hususlar temelinde çıkarılacak Öğretmenlik Meslek Kanunu’na katkı ve destek sunacağımızı bir kez daha ifade ediyor; siyasi iradeyi, TBMM’yi ve Bakanlığı bu konuda adım atmaya çağırıyoruz. “