Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında, habersiz "Masabaşı" deprem tatbikatı yapıldı.  AFAD koordinasyonunda ve kurumların katılımı ile gerçekleşen tatbikat 26 çalışma grubunun intikalleri ile başladı. Tatbikat İl Özel İdaresi Hamzalar Ek Hizmet Binasında gerçekleştirildi. Senaryo gereği 12 Aralık 2020 günü saat 21:00'de Karabük'te 5.8 şiddetinde ve yerin 14 km derinliğinde deprem meydana geldi. Deprem sonrasında 26 çalışma grubunun intikalleri ile deprem başladı. Vali Fuat Gürel Başkanlığında gerçekleşen tatbikatla koordinasyon, iş birliği ve çalışma esaslarının geliştirilmesi amaçlanıyor. Bununla beraber afet ve acil durumları yönetebilme imkanı ve yeteneğinin kazandırılması sağlanıyor. TAMP ve Karabük İl Afet Müdahale Planlarında görevli personelin eğitilmesi ve olası olumsuzlukların en aza indirgenmesini sağlamak ise tatbikatın diğer hedefleri içerisinde yer alıyor. Karabük Valisi Fuat Gürel,  deprem durumunda afete nasıl müdahale edileceği, kimin hangi çalışmayı yapacağını detaylı bir şekilde incelediklerini ifade etti.

"Yaptığımız İşin Farkında Mıyız Onu Kontrol Ettik"

Daha önce de uygulamalı o k tatbikat gerçekleştirdiklerini vurgulayan Vali Gürel olası afet durumunda hizmet gruplarının durumunu gözlemlediklerini belirtti. Vali Fuat Gürel, "Bu gerçekleştirdiğimiz tatbikat biraz daha hazırlıkların kontrolü şeklinde gerçekleşen bir tatbikat idi. Özellikle habersiz yapmamızın sebebi bir afet olduğunda ne kadar bir sürede gelip, ilgili yere intikal edebiliyoruz? Bir afete ne kadar hazırız? Ne kadar sürede olay yerine ulaşabiliyoruz? Olayın ve yaptığımız işin farkında mıyız onu kontrol ettik. Tüm hizmet grupları oluşturulan deprem senaryosuna uygun bir şekilde sunumlarını gerçekleştirdiler. Bundan sonraki süreçte hizmet grupları bazında uygulamalı tatbikatlar yapacağız. Daha açılımlı ve teferruatlı tatbikatlar gerçekleştireceğiz. Hizmet grubunda bulunan kurumların ve kişilerin hazırlıklarını kontrol edelim ki daha sonraki süreçte yaşanabilecek afetlerde koordineli olalım. Daha önce ülkemizde yaşanan afetlerde bulunmuş, orada görev almış tecrübeli kurumlarımız var. Ama çoğumuzun böyle bir duruma karşı tecrübesi bulunmuyor. En azından bu tatbikatlarla olayın biraz daha içine girebiliyorlar." şeklinde konuştu.

"Kendimizi Hazır Hale Getirebilmeliyiz"

Karabük Valisi Fuat Gürel konuşmasının devamında hizmet gruplarının olası afet ve acil durum karşı hazırlıklı olması gerektiğini vurguladı. Karabük Valisi Fuat Gürel konuşmasının son bölümünde; "Kendimizi hazır hale getirebilmeliyiz, çünkü olası bir afet esnasında herkes sizden bir şey bekleyecek,  biz kimiz? Biz devletiz. Kamuda görev yapan bizlerin hazırlıklı olması her şeyden önemli, çünkü vatandaş haklı o k devletinden bir şeyler bekler ve devleti bu anda aciz duruma düşürmemeliyiz. Yani vatandaşımız devletinden yardım beklediği anda bizim onun yanında yer almamız lazım. Bunun bir örneğini İzmir'de yaşadık, kısa sürede bütün ekiplerimiz hızlı bir şekilde müdahalemiz yapıldı, hayatını kaybedenler oldu, bu vesile ile İzmir depreminde hayatını kaybeden vatandaşlarımızı rahmetle tekrar anıyoruz. Yapı kalitesi, yapı yönetmelikleri kontrolü gibi bir takım çalışmalarının da yapılması gerekiyor ama ilk önce hizmet grupları bazında gerçekleştireceğimiz tatbikatların ardından yine böyle habersiz uygulamalı ve daha teferruatlı bir deprem tatbikatı gerçekleştireceğiz. Bunu da her an yapabiliriz tüm grupların hazırlıklı olması bu manada oldukça önemli."diye konuştu.