Koronavirüsün tüm dünyayı kasıp kavurduğu ve maddi-manevi etkilediği şu günlerde Kardemir mali verilerini açıkladı. Şirket yılın ilk çeyreğinde 137 milyon lira faaliyet karına rağmen, ağırlığı kur kaynaklı olmak üzere 161 milyon lira zarar açıkladı.

KUR FARKI CİDDİ ETKİLEDİ

Kardemir’in Uzun döneme yayılmış ve döviz ağırlıklı olan yatırımları bulunmaktadır. Aynı zamanda özellikle hammadde girdilerinin önemli bir kısmı da yurt dışı kaynaklı olduğundan dövize dayalıdır. Son bir iki yılda ülkemize yönelik döviz ve kur kaynaklı saldırılar nedeniyle ciddi tedbirler alınmaya çalışılmıştı. Bu tedbirlerden birisi de Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın TL ile ticaret talebi idi. Kardemir bu çağrıya uyarak döviz ile satıştan vazgeçerek TL ye dönmüştü. Yılbaşından bu yana Koronavirüs ile birlikte yine kur kaynaklı ve Londra merkezli ülkemize operasyon çekilmeye çalışılmıştı. Özellikle dolar 7 TL nin üzerine çıkmıştı. İşte tüm bu etmenler aslında faaliyet o k kar eden Kardemir’in ağırlığı kur kaynaklı zarar açıklamasına neden oldu.

UZMANLARDAN GÖRÜŞ

Bir süredir Kardemir üzerinde bazı çevrelerce olumsuz algı operasyonu yürütülmeye çalışılıyordu. Şirketin kötü yönetildiği, zarar ettirildiği ve ciddi borç batağına gireceği kulakları fısıldanıp sosyal mecralarda yazılıp çizilmeye çalışılıyordu. Tüm bu çaba rağmen demir çelik sektörünü yakından bilen ve takip edenler ile finans uzmanları aksine görüş beyan ediyorlar. Yaptıkları değerlendirmelerde; “Döviz’in aşırı oynadığı son aylarda kur farkı kaynaklı zarar normaldir. Zira bırakın ülkemizi tüm dünyada çok sayıda şirket kur farkı ve koronavirüs kaynaklı etkilendi. Düşünün 31 Mart tarihli kur ile şu anki kur ne kadar. Aynı hesap şimdi yapılsa daha az zarar oluşurdu. Kur farkı zararı iyi bir finansal çalışma ile azaltılabilir hatta kapatılabilir. Veriler incelendiğinde şirketin faaliyet o k ciddi kar ettiği ortada. Bu sonuçlar piyasa beklentilerinden çok daha iyi finansal sonuçlar. Şirketin borçlanmasında bir artış olmaması, işletme sermaye ihtiyacının oldukça faza gerilemesi de en önemli örneğidir. Şirketin nakit sıkıntısı içerisinde olduğunu düşünmüyoruz. Koronavirüs etkisi geçmeye başladığında ve normalleşmeye dönüldüğünde satışlarında da ciddi artışlar olması büyük olasılıktır.” şeklinde görüşlerini ifade ettiler. İşte merak edenler için YapıKredi Yatırım’ın Kardemir değerlendirmesini haberin en altında inceleyebilirsiniz.

MÜŞTERİ GÜVENİ TAM

Öte yandan Kardemir’e reel sektör ve müşteri güveninin tam olduğu belirtiliyor. Buna ilişkin en çarpısı örnekte daha birkaç gün önce 200 ton civarı satış ve 750 Milyon TL net tutarlı satış o k gösteriliyor. Kardemir tarafından KAP’ta yayımlanan yılın ilk çeyreğine ilişkin finansal veri açıklamasında ise şu ifadelere yer verildi.

KAP AÇIKLAMASI

16 aracı kurumun ortalama beklentisi olan 201 milyon liralık konsolide dönem net zararının altında bir zarar elde ettiği bildirildi. 2019 yılının ilk çeyreğine kıyasla 2020 yılının ilk çeyreğinde fabrikanın satış gelirlerinin, tutar bazında yüzde 8 oranında azaldığı ifade edildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi: "Üretimini artırmaya devam eden KARDEMİR'de ham çelik üretimi, geçen yılın ilk üç ayına göre yüzde 18 arttırdı. 669 bin 151 tona ve nihai haddelenmiş ürün miktarı yüzde 13 artarak 599 bin 495 tona yükseldi. Dünyanın en büyük çelik üreticisi Çin’de 2019’un son günlerinde başlayan ve giderek tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınının, çelik sektöründe gerek üretim gerek nihai ürün fiyatlarına olumsuz etkilerinin yaygın hissedildiği dönemde KARDEMİR, yılın ilk çeyreğini sektör ortalamalarına kıyasla asgari kayıpla kapadı." ABD ve Avrupa Birliği kaynaklı artan korumacılık önlemlerinin çelik ticareti üzerine olumsuz etkilerini sürdürmeye devam ettiği aktarılan açıklamada, "Tüketimde yaşanan daralma ve düşen satış fiyatları 2019 başından itibaren çelik piyasalarını baskı altında tutmuştur. Koronavirüs salgınının etkisiyle 2020 ilk çeyreğinde çelik üreticileri finansal sıkıntılarla ve yüksek zararlarla karşı karşıya kalmıştır. Salgın sürecinde KARDEMİR, proaktif yönetim anlayışı ve önce insan yaklaşımıyla gerekli önlemleri hızlıca almıştır" denildi.

"Para birimimizin dolar karşısındaki değer kaybını da artırmıştır"

Açıklamanın devamında ise salgın sürecinin ekonomiyi olumsuz etkilediği belirtilerek şu ifadelere yer verildi: "Sorun küresel, mücadele ulusal, tedbir bireysel prensibiyle İş Sağlığı ve Güvenliğini korumaya ilişkin tüm önlemler alınmıştır. Risk yönetimi çalışmaları çerçevesinde periyodik o k gözden geçirilmiştir. İvedi bir şekilde uygulamaya konmuştur. Tüm bu çalışmalar personelimiz ile eş zamanlı o k paylaşılmıştır. KARDEMİR ve Karabük salgın kaynaklı vaka sayısı baz alındığında oldukça başarılı bir sınav geçirmiştir. Bu sayede yılın ilk çeyreği üretim ve satış rakamlarında minimum olumsuzluklar ile kapanmıştır. Ancak, özellikle gelişmekte olan ekonomilerin bu belirsizlikten oldukça fazla etkilendiği aşikardır. Yaşanan olumsuzluklar, para birimimizin dolar karşısındaki değer kaybını da artırmıştır."

5 yılda yaklaşık 630 milyon dolar yatırım

Fabrikanın çalışanlarına, paydaşlarına, Karabük’e ve ülkenin 2023 hedeflerine katkı vererek güçlü bir geleceğe doğru emin adımlarla ilerlediği vurgulanan açıklamada, "KARDEMİR son 5 yılda yaklaşık 630 milyon dolar tutarında yatırım gerçekleştirmiştir. Ağırlıklı o k uzun vadeli döviz kredileri ile finanse edilen bu yatırımlar belli bir döviz pozisyon açığı meydana getirmiştir. Bu yüzden, yabancı para birimlerinin Türk Lirasına karşı değer kazanması, mevcut döviz pozisyon açığımızın etkisiyle finansallarımıza olumsuz yansımıştır. Bununla birlikte, özellikle nakit akış süreci kontrol altında tutulmuş, verimliliklerimizi ve rekabet gücümüzü artıracak üretim politikası ile faaliyetlerimiz sürdürülmüştür. Şirketimizin farklı ürünlerden oluşan geniş portföyü, güçlü üretim tecrübesi ve artarak devam eden katma değerli ürünleri geliştirme kabiliyeti ile birleştiğinde; somut sonuçların en kısa zamanda görülmeye başlanacağını biliyoruz. Fabrikalar kuran fabrika KARDEMİR; çalışanlarına, paydaşlarına, Karabük’e ve ülkemizin 2023 hedeflerine katkı vererek güçlü bir geleceğe doğru emin adımlarla ilerlemektedir" ifadeleri kullanıldı.

Şirketin 2020 yılı 1. çeyrek mali rakamları şu şekilde oldu:

Konsolide net varlık 9 milyar 156 milyon 568 bin 396 TL, Konsolide ciro 1 milyar 514 milyon 587 bin 85 TL, FAVÖK 137 milyon 368 bin 108 TL, FAVÖK marjı yüzde 9.1, FAVÖK TL/ton 242, Konsolide net dönem karı -161 milyon 666 bin 585 TL. YKY_KRDMD_290520_1Ç20 Finansal Sonuçlar