Karabük Üniversitesi Sosyoloji Kulübü, Türkiye’nin farklı üniversitelerinden, alanında uzman konukları ile uzaktan eğitim sistemini kullanarak online seminerler gerçekleştirdi. Bir ay süresince toplam 8 ana oturumun ve iki alt oturum yer aldığı ve bin 500’ün üzerinde katılımcının ağırlandığı “II. Online Sosyoloji Seminerleri” birbirinden farklı konu başlığında birçok üniversiteden akademisyenleri ve dinleyicileri ağırladı. 

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Sosyoloji Kulübü, Türkiye’nin dört bir yanından farklı eğitim seviyesindeki üniversite öğrencilerini, farklı üniversitelerden akademisyen ve farklı alanlardan misafir dinleyicileri “II. Online Sosyoloji Seminerleri” aracılığıyla bir araya getirdi. Ayrıca alt bir tema o k düzenlediği “Duayen Hocalarımızla Buluşuyoruz” panellerinde alanında iki önemli ismi çevrimiçi misafir etti. Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’nın sağladığı online platformda gerçekleşen buluşmada birbirinden farklı konular konuşu k tartışıldı. Toplam 8 temel oturumun ve 2 alt oturumun yapıldığı “II. Online Sosyoloji Seminerleri” Karabük Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim üyesi Doç. Dr. Adem Sağır’ın “Sosyolojiye Çağrı: Atölye Çalışmalarından Kesitler” sunumuyla tamamlandı. Seminerlere bin 500’ün üzerinde katılım sağlandı. Karabük Üniversitesi Sosyoloji bölümü öğrencilerinin de aktif o k katıldığı “Online Sosyoloji Günleri Etkinliği” aynı zamanda geçen dönem birincisi yapılan etkinliğin devamıyla Türkiye’de bir ilk oldu.

8 oturumun yapıldığı seminerler şu şekilde; 

Karabük Üniversitesi Sosyoloji Seminerlerinin ilk oturumunda Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Tatlıcan “Teori ve Emprik Araştırma İlişkisi” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Tatlıcan, sunumunda akademik sahada gerçekleştirilecek çalışmalarda teori ve yöntemin önemine değinirken, yapılacak çalışmaların emprik araştırma ile ilişkisine değindi.

"Yemek Olgusu Sosyolojide Çok Güçlü Bir Olgudur"

İkinci oturumda Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayati Beşirli “Pandemi Dönemi Yemek, Mutfak ve Kültür” konu başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Beşirli, pandemi döneminde yemek alışkanlıklarının evlere sığdırıldığı, restoranların kapatılması sebebiyle yemek ritüellerimizin saptamaya uğradığını ve gelecek günlerde restoranlarda yemek yeme alışkanlığımızın zayıflayacağına vurgu yaptı. Türk mutfak kültürüne de değinen Beşirli, yemek olgusunun sosyolojide çok güçlü bir olgu olduğunu belirtti.

Üçüncü oturumda Karabük Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Doktor Öğretim Üyesi Halide Velioğlu “Saraybosna Havası: Gündelik Haletiruhiye” konu başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Velioğlu, katılımcı doktora çalışmasından kesitler sunarken, Osmanlı dönemi Saraybosna’sına da ışık tuttu. Velioğlu, daha sonra katılımcıların soruları ile sunumunu tamamladı. Velioğlu’nun çalışmasının kitap o k yayınlanacağı bilgisini paylaştığı seminer, soru ve cevaplar kısmıyla sona erdi.

Dördüncü oturumda Akdeniz Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Suat Kolukırık “Göç, Göçmen ve Kültürel Bellek” konu başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Kolukırık, Cumhuriyet Dönemi’nde yaşanan göç olaylarına değinerek başladığı sunumunda Suriyeli mültecilerin ülkemize geliş sebepleri ve sonuçlarına değindi. Göç olgusunun toplumsal harekette önemine değinen Kolukırık, katılımcıların soruları ile sunumunu tamamladı.

Beşinci oturumda Aile Hekimi Prof. Dr. Hülya Akan “Medical (Tıbbi) Çoğulculuk” konu başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Akan, özellikle pandemi döneminde sağlık çalışanlarının özverisini dinleyicilerle paylaştıktan sonra ‘Medical Çoğulculuk’ hakkında bilgiler vererek sunumunu tamamladı.

Altıncı oturumda Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muammer Tuna “Pandeminin Sosyolojisi” konu başlıklı seminerini gerçekleştirdi. Tuna, pandemi sürecini sosyolojik bağlamda 6 ana başlıkta ele alırken, sunumunun sonunda doğanın korunması vurgusunu yaparak dinleyicileri için önemli bir toplumsal sorunu gündeme getirdi.

Yedinci oturumda Araştırmacı Yazar Mimar İbrahim Canbulat “Safranbolu’da Yemek Kültürü” konu başlıklı seminerini gerçekleştirdi. Canbulat, dinleyicilere Safranbolu yemeklerini tanıtırken, içinde bulunduğumuz pandemi sürecinde, hasret kaldığımız Safranbolu lezzetlerini dinleyicileri ile buluşturdu.

Karabük Üniversitesi Sosyoloji Seminerlerinin sekizinci ve kapanış oturumunda Karabük Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve aynı zamanda Sosyoloji Kulübü Akademik Danışmanı Doç. Dr. Adem Sağır “Sosyolojiye Çağrı: Atölye Çalışmalarından Kesitler” konu başlıklı seminerini gerçekleştirdi. Sağır, özellikle ‘Sosyoloji’ ile yeni tanışan birinci ve ikinci sınıf öğrencilerinin el becerileri ile gerçekleştirmiş oldukları çalışma değinirken, “zihin-nesne” ilişkisinin önemine vurgu yaptı. Sağır, daha sonra katılımcıların soruları ile kapanış oturumunu gerçekleştirdi. Sağır, ayrıca Karabük Üniversitesi’nin uzaktan eğitim konusunda Türkiye’de gittikçe adından söz ettirdiğine dikkat çekerken, “II. Online Sosyoloji Günleri” başlığıyla düzenlenen bu etkinliklerin de bu açıdan oldukça önemli olduğuna vurgu yaptı. Karabük Üniversitesi’nin sunduğu imkanlarla ileriki dönemde “III. Online Sosyoloji Günleri”nin genç sosyologlar tarafından gerçekleştirileceğini söyledi. Yaptıkları çalışmalarda başarılı olan öğrencilere kitap hediye edilmesiyle oturumun kapanışı gerçekleşti. Ayrıca Sağır öğrencileri ve akademisyenleri bir arada buluşturan KBÜ Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığına teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.

Alanında duayen hocalar ile bir araya gelindi 

Karabük Üniversitesi Sosyoloji Kulübü’nün II. Online Sosyoloji günleri kapsamında alt başlıklandırmayla düzenlemiş olduğu “Duayen Hocalarımızla Buluşuyoruz” etkinliği kapsamında iki değerli akademisyeni, Türkiye’nin dört bir yanından akademisyen ve öğrenci konuklarımızla bir araya getirdik. 500’ün üzerinde katılımcı ile gerçekleştirilen etkinlikler, büyük beğeni topladı.

 İki özel etkinliğin gerçekleştirildiği oturumlar şu şekilde: İlk oturumda Koç Üniversitesi Göç Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Görevlisi Prof. Dr. Ahmet İçduygu “Gelecekte Göç Çalışmalarına Bir Projeksiyon” başlıklı oturumunu gerçekleştirdi. İçduygu, katılımcı , göçün tarihsel perspektifinden söz ettikten sonra gelecekte göçe ait yönelişlerin nasıl gerçekleştirilebileceğini ve genç akademisyenlerin ve öğrencilerin göç bağlamı üzerinde gerçekleştirmek istediği çalışmaları hangi yöntem ve teorilerle uygulamaları gerektiğine dair bilgilendirmelerde bulundu. İç duygu, dinleyicilerin soruları ile oturumunu tamamladı.

İkinci oturumda Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serpil Sancar “Türkiye’de ve Dünya’da Erkeklik Çalışmaları” konu başlıklı oturumunu gerçekleştirdi. Sancar, Türkiye’deki erkeklik ve babalık kavramlarına vurgu yaparken Türkiye’de yakın dönemde sayısında artış görülen kadına şiddetin nedenlerine ve çözüm yöntemlerine vurgu yaptı. Sancar daha sonra dinleyicilerin yoğun katılımıyla yöneltilen soru yanıt vererek oturumunu sonlandırdı.