Safranbolu Turizm İşletmecileri Derneği (SAFTİD) Safranbolu’da gerçekleştirdikleri çalışmalar hakkında basın toplantısı düzenledi. Toplantıda açıklamalarda bulunan Şebnem Urgancıoğlu Ergüder ve yönetimi Safranbolu Turizmi için gerekli çalışmaları yapmaya devam edeceklerini vurguladı. Sabah kahvaltısında basınla bir araya gelen SAFTİD Başkanı Şebnem Urgancıoğlu Ergüder pandemiden turizm sektörünün de olumsuz etkilendiğini ifade etti. Başkan Ergüder açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “2004 yılında turizm adına kurulan ilk dernek olan Safranbolu turizm işletmecileri derneğimiz geçmişte yürüttüğü bir takım güzel projelere rağmen maalesef Pandeminin de etkisiyle pasif hale gelmişti. Biz yeni yönetim o k mart sonunda yaptığımız genel kurul ile görevi devraldık. Yönetimimizi belirlerken de turizme hizmet veren farklı kolları bir araya getirecek bir yapı oluşturmaya gayret gösterdik.

“Kentimiz Gelir Kaynağının Büyük Bir Bölümünü Turizmden Elde Etmektedir”

Bazen turizm denince aklımıza ilk o k otel ve konak gelse de turizm restaurant, hediyelik eşya, müze, acente gibi birçok farklı kollardan ilerlemekte ve kentimiz özelinde buna lokum, safran gibi Safranbolu’ya marka değeri katan spesifik ürünlerden bütünsel o k turizm faaliyeti gerçekleştirilmektedir. Kentimiz gelir kaynağının büyük bölümünü de yine turizmden elde ettiğinden üstünde hassasiyetle çalışılması en elzem konulardan biri turizmdir.

“Kentte Turistlerin Geceleme Süresini Artırmamız Gerekiyor”

Derneğimiz şu an için 60’ a yakın üyeye sahiptir ve her gün yeni üyelerimizle güç kazanmaktadır. Görevi devraldığımız günden itibaren mevcut bazı sorunları tespit ettik bunların başında geceleme süremiz var ki biliyorsunuz 0.79 düzeyinde. Bu bize gösteriyor ki konuklarımız ya turlarda geçiş güzergahı o k Safranbolu‘yu kullanıyor ya günübirlik ziyarete geliyor ya da bir gecelik seyahatte Safranbolu‘yu bitirdiğini düşünüyor.

“Kapadokya Turizm İşletmecileri Derneği İle Faydalı Temaslarda Bulunduk”

Bu noktada konukların kalış sürelerini uzatmaya yönelik etkinliklerin ziyaret noktalarının artırılmasının önemi artıyor. Buradan hareketle kültür turizmi içindeki payı büyük ölçüde alan Kapadokya’ya bir inceleme gezisi planladık. İnceleme gezimiz gerçekten dolu dolu geçti. Belediyemiz de başkan düzeyinde gezimize eşlik etti. Kapadokya’da Türkiye’nin önde gelen turizm sivil toplum kuruluşlarından biri olan “Kapadokya turizm işletmecileri derneği” ile önemli ve bizim için çok faydalı temaslarda bulunduk. Nevşehir’deki turizm ve aktivite zenginliklerini yerinde istişare ederek Safranbolu’ya uyarlama konusunda ortak projeler yürütme kararı aldık. Kapadokya’nın en nish bölgesi olan ve en yüksek fiyatlarla satılan otellerin bulunduğu Uçhisar bölgesinde oteller ziyaret edilerek otelcilerle deneyim paylaşımı yapı k ikili ilişkilerin geliştirilmesine katkıda bulunduk bunun yanı sıra bir takım özel organizasyonlarla alım gücü yüksek turistlerin getirilmesini sağlayan bazı acentacıları ofislerinde ziyaret ederek Safranbolu özelinde bunları nasıl fırsata dönüştürebileceğimiz konusunda görüşmelerde bulunduk.

"Acentacıları Safranbolulu'muza Davet Ettik"

Avanos belediye başkanı ve kaymakamının ev sahipliğinde bir toplantı ile yerel yönetimlerin turizm sektöründeki sorumlulukları ve sorun çözmedeki hareket tarzları konusunda istişarelerde bulunduk Türkiye Seyahat Acentaları Birliği(TÜRSAB) Kapadokya bölge temsil kuruluyla bir araya gelindi daha önce Safranbolu’ya operasyon yapan acente sahipleri ve rehberlerin Safranbolu hakkındaki olumlu ve olumsuz deneyimlerini yerinde ve kendilerinden dinledik. Bu ziyaret sırasında Safranbolu için hedeflenebilecek yabancı turistler konusunda istişarelerde bulunarak ellerinde halihazırda ilgili portföyler bulunan acentecı Safranbolu ‘muzun bilinmeyen taraflarıyla tanıtılabilmesi ve pazarlanabilmesi için sunum yaparak kentimize davet ettik.

"Trenli Safranbolu İçin Çeşitli Çalışmalar Yapıldı"

Derneğimizin kısa vadeli, hızla sonuç alınabilecek projelerinden bir tanesi olan trenli Safranbolu için Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Batı Karadeniz Bölge Temsil Kurulunu oluşturan acenta sahiplerini Safranbolu’da ağırlayarak Filyos ve Yenice’nin aktivite o k potansiyelinin ortaya çıkarılması Safranbolu‘daki geceleme sayısının artırılması için belediye başkanımızın da katılımı ile kara yoluyla Filyos’taki Tios antik kenti incelenerek Yenice ilçemize geçildi .Yenice belediye başkanı Sayın Zeki Çaylı’nın ev sahipliğinde Ihlamur Teras gezilerek Yeşil Yenice tren garına geçildi ve trenle Karabük’e seyahat edildi. Tren seyahati esnasında acentacı turizmde yeni bir ilgi odağı olan trenli seyahatlerin Safranbolu konaklamalı turlarda geceleme sayısını arttırabilmesi konusunda bilgi ve deneyimler aktarıldı. Bu projemiz neticesinde birkaç hafta içinde ilgili rota acentalar tarafından satışa çıkarıldı ve ilk misafirler Karabük tren garından derneğimiz tarafından hatıra niteliğinde küçük hediyelerle karşılandı.

"Gece Yürüyüşü ile Pandemi Yasaklarının Kalkmasını Kutladık"

1 Temmuz itibari ile kaldırılan Pandemi önlemlerinin ve seyahat yasaklarının bizi özlediğimiz Safranbolu gecelerine kavuşturmasını vurgulamak amacıyla belediye başkanımız halkımız ve sivil toplum kuruluşlarının geniş katılımı ile Kıranköy Ulu Camiden başlayıp Hıdırlık tepesinde sonlanan gece yürüyüşü ile kutladık. Geniş katılımla gerçekleştirdiğimiz bu yürüyüşü yasakların sonlanmasına bizi özveriyle eriştiren değerli sağlık çalışanlarımıza ithaf ettik.

" Hadrianapolis Antik Kenti'nde İncelemelerde Bulunduk"

2 Temmuz tarihinde kazı çalışmaları devam eden ve Safranbolu turizmine büyük ölçüde katkı sağlayacağına inandığımız Eskipazar Hadrianapolis antik Kenti’nde kazı başkanı Doç.Dr. Sayın Ersin Çelikbaş ev sahipliğinde kazı alanında incelemelerde bulunarak Eskipazar Kültür Turizm Çevre Koruma Derneği yönetimi ile toplantı yaparak gerçekleştirilebilecek ortak projeler üzerinde çalıştık.

"Kapadokyalı Acente Sahiplerini Safranbolu'da Ağırladık"

Kapadokya seyahatimizin sonucunu kısa sürede a k 4 - 7 Temmuz tarihleri arasında Kapadokyalı acente sahipleri ve rehberleri kentimizde dolu dolu bir programla ağırladık. Safranbolu’nun ilgili yabancı pazarlar için potansiyelini ortaya çıkaracak ilgi noktaları üzerinde yoğunlaşarak kentimizi detaylı bir şekilde anlattık. Trenli Safranbolu programımız kapsamında Karabük Valimiz, Safranbolu ve Yenice Kaymakamlarımız, Yenice Belediye Başkanımız ile İl Kültür Turizm Müdürümüzün ev sahipliğinde gerçekleştirdik. Bu üç günlük dolu programımızın başlangıcındaki karşılama yemeğimiz Safranbolu Sanayi ve Ticaret Odası ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Bunun dışındaki tüm ağırlama masrafları dernek üyelerimizin katkıları ve bağışları ile karşılandı. Misafirlerimizi Doç.Dr.Ersin Çelikbaş hocamızın özel ilgi ve alakaları ile Hadrianapolis antik kentini gezdirerek uğurladık. Safranbolu’da ağırladığımız Kapadokyalı Acente grubundan eko turizm alanında ödüllü Samistal Turizm’in sahibi Sayın Cevdet Eroğlu’nu ve beraberinde getirdiği Fransa’da ödüllü bir yürüyüş rotası uzmanı olan Querre Andre’yi üç günlük bir program ile ağırlayarak; Safranbolu’nun eko turizm noktaları ve katır yolunu da kapsayan çalışmalar yaptık. Bu çalışmalar sırasında Dağ ve Doğa Sporları Derneği Başkanı Sayın Mehmet Kımır ve Safranbolu gönüllüsü ve rotalar konusunda uzman Sayın Ahmet Aydın beyler konuklarımıza eşlik etti. Son gün Sayın Cemil Belder, Sayın kaymakamımız ve belediye başkanımız da davet ettiğimiz kahvaltılı değerlendirme toplantısında konuklarımız, bu rotaları turizme kazandırıp satabilmeleri hususunda ki talep görüş ve önerilerini paylaştı.

"Projemizi Sahiplenerek Katkı Sağlamasından Dolayı Elif Köse'ye Teşekkür Ediyoruz"

Bu ziyaret sonucunda 2022 için Fransız eko turizm acentaları mart ayından başlamak suretiyle hafta içi üç gece konaklamalı Safranbolu paketlerini tur programlarına yazarak satışa çıkmaları sağlandı. Bu hızlı sonuç aldığımız baştan sona maddi manevi derneğimize ait başarılı projemizde yerel ve ulusal basında Fransız ve Kanada pazarlarına açılmamız o k konu eden sayın belediye başkanımıza da projemizi sahiplenerek büyümesine katkı sağlamasından ötürü özel o k teşekkür ediyoruz. Bunun dışında İran basınından gelen çeşitli temsilcileri safran bitkimizin bilinirliğini artırmak hususunda Safranbolu’muzda yapacakları güzel çekimler için ağırladık. 22. Ulus rası Altın Safran Belgesel Film Festivali nde icra Komitesi üyesi o k bulunduk ve organizasyondaki konaklamalar ile ilgili belediyemize sponsor ve çözüm ortağı olduk.

"Sosyal Medya Fenomenlerine Sponsor Olduk"

Yine festival döneminde Asya pazarı için YouTube kanalında önemli takipçi sayısına sahip fenomen Yoshi Enomoto’ yu üç gün şehrimizde ağırlayarak önemli çekim noktalarında tanıtım yapmasına yönelik sponsorluk yaptık . Yüksek takipçi sayısı olan anadolugram ile de ortak halen devam eden çekilişle Safranbolu kampanyasını sürdürmekteyiz. 19-20-21 Ağustos Tarihlerinde gerçekleştirdiğimiz etkinlikte Dünyaca Ünlü Mikro art Sanatçısı Hasan Kale ve Amerika'da yaşayan Turkish Coffee Lady Vakfı kurucusu Gizem Şalcıgil White ve Arzum Ev Aletleri Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı nı Safranbolu da misafir ettik

"Kentimizin Kronikleşmiş Sorunlarını Gündeme Taşıdık"

Tüm bu pazarlama ve geceleme sayılarının artırılabilmesi çalışmalarımızın yanı sıra kentimizdeki mevcut alt yapısal ve kronikleşmiş sorunlarımızın gündeme taşınarak çözüm yaratılabilmesi hususunda da sayın Valimiz, sayın milletvekillerimiz, sayın kaymakamımız ve sayın belediye başkanımız ile düzenli o k bir araya gelerek bu ihtiyaçların karşılanabilmesi süreçlerinin takibini yürütüyoruz.

"Safranbolu'nun En Büyük İhtiyaçlarından Biri Otopark"

Sizlerin de bildiği üzere Safranbolu’ muzun en büyük ihtiyaçlarından bir tanesi o k otopark sorunu karşımıza çıkmaktadır. Bununla birlikte Safranbolu kültürüne ve sıhhi koşul uyulmaksızın rekabet koşullarını ihlal edici şekilde gerçekleştirilen ikram ve satış yöntemlerinin iyileştirilebilmesi hususu da önemli gündemlerimiz arasında yer almaktadır.Bir de tarihi çarşı bölgesinin girişindeki birkaç tehlike arz eden tarihi evimizin yine konuklarımızdan aldığımız geri dönüşlerle güvenlik ve görüntü yönünden üç boyutlu dış cephe giydirilmesinın uygulaması için yerel yöneticilerimizle görüşmeler yaparak sürecin takibi derneğimiz tarafından yürütülmektedir." " width="560" height="315" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen">