Köyde  yaşayan çocuklar Covid-19 önlemlerine uyarak açık hava da sinema keyfi yaptılar. Karabük'ün Safranbolu ilçesine bağlı Yazıköy köyünde 8. Sinemasal Film Festivali kapsamında Açıkhava sineması etkinliği düzenlendi. Mahalle kültürünün yaygın olduğu dönemlerde önemli sosyalleşme alanı olan açık hava sineması miniklerle buluşuyor. Özellikle 70'li yıllar da çok yaygın olan açık hava sineması mahalle insanlarını hem sinemayla tanıştırıyor hemde yeni başlangıç , gizli buluşma ve bir çok güzel olaya zemin hazırlıyordu. Gazoz, dondurma ve çekirdek eşliğinde filmler izlenir, ağlanacaksa ağlanır komik sahneler de gülünür film bitince eleştiriler başlardı. Teknolojinin gelişmesiyle unutulan açık hava sineması kültürü, geçtiğimiz yıllar da yeniden hatırlandı. Bu kapsamda ilimizde ve ülkemizde çeşitli etkinlikler düzenleniyordu. Pandemi süreci nedeniyle ara verilen açık hava etkinlikleri araçlı konserlerle yeniden başladı. Bu yıl 8. 'si düzenlenen Sinemasal Film Festivali kapsamında Açıkhava sineması etkinliği hem nostaljiyi yaşatıyor hem de minikleri sinemayla tanıştırıyor. Pandemi sürecinde evlerinde sıkılan çocuklar festival sayesinde sosyalleşme imkanı buluyor.

Minikler Can Dostlar Filmini İzledi

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Sinemasal Kültür Sanat Derneği iş birliğinde 7-18 Eylül tarihleri arasında düzenlenen etkinlik kapmasında dezavantajlı çocuklar açık hava da sinema ile buluşuyor.  8. Sinemasal Film Festivali kapsamında düzenlenen etkinliğe minikler korona virüs tedbirleri kapsamında ateşleri ölçüldükten sonra sinema alanına alındı. . Patlamış mısır ve meyve suyu gibi ikramların yapıldığı etkinlikte çocuklar ‘Can Dostlar’ filmini izledi.

“200 Çocuk Sinema İle Buluştu”

Daha önceki festivallere 200 binin üzerinde çocuğun katıldığını ifade eden Kaya, “Sinemasal o k bakanlıkla birlikte organize edilen projelerde yurt dışında yapılan etkinliklerde 4 milyonun üzerinde çocuğun bu heyecanı yaşamasına vesile olduk. Ailelerden çok güzel dönüşler olduğu için bu yıl bu etkinlik yapılmayacak mı diye çok fazla soru geldiği için gerekli çalışmaları haziran ayında başlattık” diye konuştu.

“Çocukların Hayatların Dokunmak İçin Buradayız”

Festivalin amacından bahseden Kaya şunları söyledi: “Bakanlığımızla beraber ulaşılması en zor dağ köylerinde dahi sinemayla tanışmamış çocuk kalmaması için çalışıyoruz. Türkiye’de 5-17 yaş arası 18 milyon çocuk var. Bu çocukların hayal kurmaları geleceğe yönelik planlar yapmaları ve bu konuda ülkemize maddi manevi katkı sağlamaları gerekiyor. Gönüllü arkadaşların ve yerel yönetimlerin ilgi ve alakasına da burada değinmek istiyorum. Bu şartlar altında normalde yola çıkmak imkânsız gibi görünürken kendi hayatlarından fedakarlık yapan arkadaşlarımız var. Ailelerinden ve sevdiklerinden uzak bir şekilde çocukların hayatına dokunmak için buradalar. Yerel yönetimlerde ciddi fedakarlık ve cesaret gösteriyorlar. Normal şartlarda şu an bildiğimiz gibi pandemiden dolayı birçok etkinlik gerçekleşemiyor. Ama bu sürecin daha ne kadar devam edeceğini bilmediğimiz için yöresel çapta tüm dünyayı etkileyen bir durum olduğu için bizler bununla da birlikte yaşayabilmenin yollarını formüllerini arıyoruz.” şeklinde konuştu.