Eskipazar Bulduk Göleti Bölgesinde yaşanan şüpheli balık ölümleri ile ilgili yeni gelişmeler var. Edinilen bilgilere göre Bulduk Baraj Göleti bölgesine gelen suyun laboratuvar sonuçlarının kirli olduğu ve oksijen seviyesinin düşük olmasından dolayı söz konusu balık ölümlerinin gerçekleştiği öğrenildi.  Karabük’ün Eskipazar İlçesi’nde bulunan Bulduk Göleti’nde Aralık ayının ilk haftalarında ölen sazan balıkları karaya vurmuş ve bir vatandaş tarafından kamera kaydına alınan görüntüler endişe yaratmıştı. 19 Kasım 2019 yılında aynı bölge de şüpheli balık ölümleri meydana gelmiş ve konu ile ilgili İl Tarım ve Orman Müdürlüğü çalışma başlatmıştı. Yapılan denetimler sonrasında Gerede Organize Sanayi Bölgesi Atık Su Arıtma Tesisi kusurlu bulunmuş ve 361 bin 018 TL idari para cezası uygulanmıştı. 2021 yılının Aralık ayında yeniden meydana gelen şüpheli balık ölümleriyle ilgili Karabük'te bulunan ilgili kurumlar Bolu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Bolu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile irtibata geçerek olayla ilgili araştırma başlatmıştı.  Bolu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Bolu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ise söz konusu balık ölümleri ile ilgili Bulduk Barajı Mevkii'ne  kadar su numuneleri a k laboratuvarda inceledi. Analiz edilen su numunelerinin oksijen seviyesinin az olduğu ve kirli olduğu öğrenildi. Bununla beraber söz konusu ölen balıklardan zaman aşımına uğradığı için numune alınamadığı bilgisine ulaşıldığı ve su kirliğinin birçok nedeninin olabileceği ifade edildi.

"Balıklar Kokuştuğu İçin Numune Alınamadı" 

Karabük Derin Haber o k aylar önce Eskipazar Bulduk Barajı Göleti'nde"> yaşanan balık ölümleri ile ilgili gelişmeleri sizler için takip ettik. Bolu'daki kaynaklarımızdan elde ettiğimiz bilgilere göre söz konusu bölge de alınan su numunelerinin sonuçlarının olumsuz olduğu ve balık ölümlerinin su kirliliğinden kaynaklandığı bilgisine ulaşıldı. Elde edilen bilgilere göre su kirliğinin nedeninin ise yağışların azlığı ve bazı sanayi kuruluşlarının arıtma tesislerinin olmamasından kaynaklanabileceği ileri sürüldü. Bununla beraber Bolu sınırları içerisinden alınan su numunelerinin sonuçlarının da olumsuz olduğu ve bölgedeki kirli suyun Bulduk Göleti Mevkiine kadar geldiği iddia edildi. Öte yandan su analizlerinin ilgili kurum gönderildiği ve gerekli işlemlerin yapılacağı öğrenildi. " width="560" height="315" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen">

"Sanayi Yükünün Çok Olduğu Yerde Balık Ölümleri Kaçınılmaz"

Kaynaklarımızdan edindiğimiz bilgilerde şu ifadelere yer verildi; "Su sonuçlarında olumsuzluklar söz konusu. Bunun sebebi arıtmalardan kaynaklı olabilir. Su miktarının azalmasından dolayı olabilir. Dereyi bekleyen kaynaklarda temiz suyun olmaması yağışların az olması, arıtmadan gelen suların dolayısı ile oksijensiz ortama yol açmasından dolayı bu tür ölümler gerçekleşmiş olabiliyor. Derede ki suyla ilgili biz muhatabı direkt bulamayacağımız için ilgili müdürlüklere biz konuyla ilgili arıtmaların düzenli çalıştırılması olmayan tesislerin sularını deşarj etmemesi şeklinde yazıyı yazdık. Cezai işlemleri uygulayacak kurum Çevre İl Müdürlükleri. Karabük'ünde normalinde su numunesi alması gerekiyor. Karabük'e biz karışamıyoruz. Karabük'e gelen nokta kadar alanlardan su numunesi aldık, su kirliliği olan noktaları gösterdik. Karabük İl sınırında ölümler görüldü. Karabük'ten kaynaklı bir kirlilik varsa onu Karabük yapacak. Gerede kısmını Bolu Çevre İl Müdürlüğü halledecek. İl sınırındaki Çevre İl Müdürlüğü yapacak işlemleri. Sanayi yükünün çok olduğu yerde balık ölümleri kaçınılmaz. " Bununla beraber suyun bir kısmının da Ankara'ya içme suyu o k aktarıldığından suda azalma olduğu ve bununla ilgili Devlet Su İşleri ile iletişime geçildiği öğrenildi.